Бор өндөг цагаанаасаа юугаараа ялгаатай вэ? Өндөгний тухай баримтууд



Өндөгний тухай сонирхолтой баримтууд:  цагаан өндөг чанаараа бор өндөгнөөс ялгаатай юу,  өндөгөн дэх холестерин үнэхээрийн онц аюултай юу?

1. Өндөг ашигтай, өлтэй

Тахианы өндөг дунджаар 80 килокалори агуулдаг. Илчлэгээрээ өндөг дунд зэргийн хэмжээтэй нэг алим, тал гадил жимс, 100 грамм үхрийн хэл юмуу тахианы утсан махтай  тэнцэнэ.  Үүнээс гадна,  өндөгөнд үнэт  аминдэм, микроэлементүүд  болон уураг  агуулагддаг. Өндөг идэх нь энерги өгдөг төдийгүй, үс, хараа болон нийт бие махбодид эерэгээр нөлөөлдөг байна.

2.  Өндөгөн дэх холестерин үзэж заншсанаар, тийм ч аюултай биш


Холестерин нь өндөгний зөвхөн шар хэсэгт агуулагддаг бөгөөд лецитин гэдэг бодисоор ( мөн өндөгөнд байдаг бөгөөд холестерин, тос боловсруулахад тусладаг бодис) тэнцвэржиж байдаг. 


3. Түүхий өндөг идэх осолтой

Өндөгийг түүхийгээр нь идэх нь сальмонеллезийнхэлбэрээр таагүй үр дагавар дагуулж болно. Энэ аюултай бактери түүхий өндөгөнд байнга байдаг бөгөөд  чанаж, шарахад үхдэг байна. Хальсны гадаргуугаас өндөгний доторхи массанд  микроб оруулахгүйн тулд эхлээд өндөгний гадна талыг сайтар угаах нь бас чухал. 


4. Өндөглөгч тахиа жилдээ дунджаар 250-300 өндөг гаргадаг


Нэг өндөг гаргахад ийм тахианд нэг хоног орчмын хугацаа хэрэгтэй байдаг байна. 


5. Цагаан өндөг нь бор өндөгний  адил мөн ашигтай


СЭТГЭГДЭЛ БИЧИХ