Шинэ жилийн баярын ширээг хэрхэн засах вэ?

ШИРЭЭНИЙ ЗАСАЛТ


Ирсэн зочдоо сэтгэл хангалуун, өөдрөг сэтгэгдэл төрүүлэх эхний алхам бол ширээний засалт. Үүнд гэрийн эзэгтэйн мэдрэмж чухал. Хоолны ширээг үзэмжтэй засахад тансаг аяга, таваг хоолны хэрэгсэл, сонгож авсан ширээний бүтээлэг, түүндээ тохирсон аяганы суурийг тавиарай. Таньд гэж хэлэхэд ширээний бүтээлгийн булангууд ширээний хөлийг халхалсан байх ёстой. Ширээний өнгө маш чухал үүрэгтэй. Өвлийн улиралд бүх зүйл бүүдгэр саарал, цайвар өнгөтэй байдаг тул үүнээс аль болох зайлсхийн дулаан тайвшруулах өнгийг сонговол илүү зохимжтой. Юуны өмнө баяр баясгалан, элбэг хангалууны бэлэг тэмдэг болох хурц улаан өнгийг сонгож болно.

ХООЛНЫ ХЭРЭГСЭЛ


Ширээнд эхэлж аяга тавгийг өрдөг. Суудал болгоны өмнө зочдын сандлын харалдаа ширээний захаас хоёр см зайд том таваг өрөх бөгөөд тэдний хооронд зуушны болон хоолны сэрээг шүдийг нь дээш харуулан өрдөг. Зуушны тавгийн баруун талд хоол зуушны хутгыг ирийг нь таваг руу харуулан тавина. Танд анхааруулахад хоолны хэрэгслүүд хэзээ ч тавагны ирмэг дор орсон байх ёсгүй. Ер нь хоолны хэрэгслийн байрлах дараалал нь хоолны цэсийн дарааллын дагуу байх ёстой. Эхэнд өгсөн зуушийг хамгийн захын хутга сэрээгээр , дараагийн хоолыг удаах хутга, сэрээ гэх мэт дарааллаар хэрэглэдэг байна. Мөн хутга сэрээг нэг нэгнээс нь нэг см зайтай байхаар байрлуулах хэрэгтэй.

ЗУУШНЫ ХЭРЭГСЭЛ

Амтат зуушны “ хутга сэрээг голдуу зуушны тавагны ард, ишийг нь баруун тийш нь харуулан дэвүүр маягаар өрдөг. Эсвэл баруун талд нь ширээний захад нэг эгнээнд юм уу, зуушны тавагны цаана ширээний захтай нэг эгнээнд өрж болдог. Зуушны тавгийг зүүн тийш нь далийлгаж тавьдаг. Амтат зуушны болон жимс идэхэд хэрэглэдэг хэрэгслүүдийг зууштай зэрэг өрөхөд буруудах юмгүй. Учир нь зууш өгөх үед ширээг цэвэрлэсэн байх учир амтат зуушны хэрэгслүүд үндсэн хэрэгслүүдийн зайг эзэлдэг гэж болно.

БАЯРЫН ШИРЭЭНИЙ ДАРС, ХУНДАГА

Баярын ширээг оргилуун дарсгүйгээр төсөөлөхийн аргагүй. Хамгийн өндөр, гоёмсог хундаганд оргилуун дарс хийдэг. Ер нь дарсны төрлөөс шалтгаалж дарсны хэрэгсэл хундагыг сонгоно. Тухайлбал,чихэрлэг болон амтат дарсанд алтан зул хэлбэртэй боловч арай том хэмжээтэй, амсар нь өргөн хундага сонгох жишээтэй. Харин цагаан дарсны хувьд өндөр, том хэмжээтэй хундага байдаг гэнэ. Ундаа хатуу байх тусам хундага багасдаг. Шарзны /конъяак/ тухайд дээгүүрээ нарийхан том хэмжээтэй хундаганд хийж уудаг бөгөөд үнэр нь илүү сайн мэдрэгддэг аж. Ундаа жимсний шүүсний хувьд зузаан ёроолтой тэгш хэлбэртэй шилэн аягыг хэрэглэдэг бөгөөд хоолны хэрэгслүүдийн баруун талд байрлуулдаг. Хундагануудыг хэрэглэх дарааллын дагуу байрлуулдаг. Харин шар айрагны хундагыг тусад нь тавиур дээр тавьж өгдөг байна.

БАЯРЫН ХООЛНЫ ЦЭС

Таны зочломтгой зан, зууш хоолны тоогоор бус, харин хоол ундны сонголт, бэлтгэсэн байдал , ширээний үзэмжтэй засалтаар илэрдэг. Айл гэрийн эзэгтэй бүрт гарын хоол гэж байдаг. Түүнийгээ баярын цэсэнд оруулбал зочдод тань илүү таалагдах болно.

ШИРЭЭГ ХООЛООР ЧИМЭГЛЭХ

Ширээг хоол зуушаар чимэглэх нь хэцүү зүйл биш. Зөвхөн хурц иртэй хутга бага зэрэг уран сэтгэмж байхад л хангалттай. Жишээ нь, чанасан хиамыг нимгэхэн зүсээд, хоёр гурвыг давхарлаж голоос нь зах руу сэтэлж зүснэ. Дараа нь зүссэн хиамаа дэлгэн хонхорхойд нь төрөл бүрийн ногооны салат, зүсэм улаан лооль өргөст хэмх зэргийг тавьж өгнө. Мөн бага зэрэг өргөст хэмхийг нимгэн ялтас хэлбэртэй гүйцэд биш хэрчээд дараа нь дэвүүр хэлбэртэй дэлгэж, өнгөт байцааны навчаар хясаа хэлбэртэй болгож дотор нь салат, мөөг , мах, вандуй, хийж өгвөл илүү гайхалтай харагдах болно. Ингээд бүсгүйчүүдээ уран сэтгэмжээ ашиглан өөрсдийн зочдоо гайхтал нь тансаг сайхан ширээг засаарай.

СЭТГЭГДЭЛ БИЧИХ